Szabadidős blog

A blogom a következő főbb témákról tartalmaz bejegyzéseket: túrázás, mászás(boulder), bringázás, fotózás, regények és talán egy kis IT.

Mászás (boulder) I.

2010.02.24. 08:46 | hiking | Szólj hozzá!

Az angol szó: boulder, a mászás egyik alfaját jelenti, részletesebben, egy olyan mászás fajtát, amit teremben és a szabadban is jól lehet végezni. Kötél nélküli mászás, az esés ellen pedig szivacs véd. Teremben jellemzően az egész padlót kb 25cm vastag szivacs borítja. A szabadban, pedig maguk visznek szivacsot.

Én magam még csak teremben másztam, ~20 alkalmon vagyok túl, és még sokat kell fejlődtöm mind technikailag, mind erőben. Itt nem feltétlen arra gondolok, hogy nem bírom el a saját súlyom, hanem az ujjerő-re gondolok. Itt egy jó kis video, hogyan edz Dani Andrara.

Én az Ujjerő boulder terembe járok, itt jó lehetőség van mászni, és edzeni is. Gyakran látok új fogásokat a falakon, és új edzési kellékeket is, ami számomra azt jelenti, hogy tényleg gondosan foglalkoznak a teremmel. Általában mindenki jó fej aki oda jár. Jópofa közösség alakult ki.

Még egy oldalajánló, ahol találhattok információt a sportágról, és követhetitek az aktuális történéseket a mászás világában: Magnézia Blog.

A boulderről még annyit tudni illik, hogy általában véve, nehezebb fajtája a mászásnak. legtöbbször negatív falon kell menni, csagy éppen teljesen fejjel lefelé, ami nagy koncentrációt és persze ujjerőt igényel. A legtöbb technikát is boulderezés közben lehet elsajátítani, mert itt nem csak erő és ügyességi mászásról van szó, hanem elméletben is tiszába kell lenni pár dologgal. Tudni kell, hogyan lépjünk meg egy lépést, hogyan fogjunk meg egy fogást, és még ezer trükk van, amit én sem tudok még. De valahányszor egyet elsajátítottam, később hasznos volt egy-egy út megmászásánál.

Ujjerő legyen veletek!

Szerk.: Egy kis plusz (angol) info a legjobb forrásból: http://en.wikipedia.org/wiki/Bouldering

Címkék: mászás boulder ujjerő magnézia

A bejegyzés trackback címe:

https://hiking.blog.hu/api/trackback/id/tr621785940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása